Yapıların Aktif ve Pasif Kontrolü: Matlab Simulink Uygulamaları

Her mekanik sistem gibi yapılarda da oluşan titreşimlerin azaltılması ve dolayısıyla yapıların ve içinde bulunan tüm ekipman ve eşyaların korunması mümkündür. Bunun için pasif ve aktif kontrol sistemleri kullanılabilmektedir. Pasif kontrol sistemleri ile dış enerjiye gerek kalmadan kontrol yapılırken, zamana bağlı değişken kontrol kuvveti aktüatörler yardımıyla aktif kontrolde üretilebilmektedir.

Editörü olduğumuz bu kitabın içeriğinde yapısal kontrol sistemlerini tanımlayan bir bölümden sonra dinamik modelleme örnekleri sonraki iki bölümde sonulmuş olup, sonrasında ayarlı kütle sönümleyicileri ve ayarlı sıvı sönümleyiciler hakkında bölümler bulunmaktadır. En son olarak ise aktif kontrol sistemleri hakkında bölümler sunulmuştur. Kitabın editörleri olarak bu kitapta yazar olarak katkı sağlayan herkese teşekkürlerimizi sunarız.  

Bir deprem ülkesi olan Türkiye’mizde pasif ve aktif kontrol sistemlerinin kullanımının artması ile can ve mal güvenliğinin sağlanması ve üst seviyede konfor ile yaşamın ve yapı kullanımının sürdürülmesi mümkün olacaktır. Bu eserin Cumhuriyetimizin 100. Yılında güçlü Türkiye’mizin yenilikçi yöntemler ile daha da güçlenerek bilim, teknoloji ve sanayide dışa bağımsız olmakla beraber Dünya’da öncü ve kural koyucu konumunu güçlendirmesini umut ederiz.

Millî mücadele ve egemenlik sonucunda Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılını taçlandırması amacıyla İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa’da oluşturulan ‘Cumhuriyetin 100. Yılına 100 Kitap’ projesinde yer almaktan gurur duyar, bu projeye destek sağlayan ve gerçekleşmesine için çabalarını eksik etmeyen herkese teşekkürlerimizi sunarız.

Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı ve rahmetle anıyoruz.

Prof. Dr. Sinan Melih NİGDELİ
Prof. Dr. Gebrail BEKDAŞ

Previous
Previous

Pandemi Tarihi, COVID-19 Pandemisi, Küresel ve Ulusal Mücadele Süreçleri

Next
Next

İç Organlar Anatomisi