Tarih ve Eğitime Dair Cumhuriyetin 100. Yılı Konuşmaları

Bu yıl Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yaşını kutladık. Bu nedenle İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’nın düzenlediği “İÜC Cumhuriyetin 100. Yılına 100 Kitap Projesi”ne katkı vermeyi arzu etmiştik. Gerçekleştirdiğimiz pek çok akademik çalışma içinde konuyla ilgili bir kitap çalışması yapmak için yeterince zaman bulamama endişesiyle vazgeçmiştik. Eylül 2023’te düzenlediğimiz ISHE programının çağrılı ve panel konuşmalarını planlarken, Cumhuriyetin 100. Yılını değerlendiren konuşmaları ayrı bir kitap olarak yayınlamayı düşünmüştük. Değerli meslektaşım Prof. Dr. Ali Tilbe’nin yönlendirmesiyle bu çalışmayı İUC Press'ten çıkarmaya karar verdik. Bu vesileyle kendisine teşekkür etmek isterim.

Planladığımız bu kitapta her bir yazarın konularını 100 yıllık bir süreç perspektifinden ele almasını istedik. Bazı yazarlarımız konuları itibariyle bunu yapmakta zorlandı. Ancak elimize ulaşan sekiz yazı ile sürecimizi tamamladık. Böylelikle kitabımızda iki ana tema oluştu. İlki tarihyazımı ve öğretimi açısından Türkiye'nin 100. yılında neredeyiz sorusuna cevap veriyordu. İkincisi ise eğitim politikalarının ve karma eğitimin Cumhuriyetin 100 yılındaki serüveni üzerine idi. Her bir yazıyla ilgili olarak editör olarak ön ve son okumalar yaptık. Bunun dışında her bir yazıyla ilgili bir dış göz değerlendirmesi adına hakemlik sürecini de işlettik. Böylelikle Cumhuriyetimizin 100. Yılına armağan bu eser ortaya çıktı.

Cumhuriyetimizin 100. Yılına küçük bir armağan olarak planladığımız bu çalışmanın okuyana katkı sağlamasını dilerim. Kitabın yayınlanmasında katkıları İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa yayın kurulu ve üniversitemiz yayınevi IUC Press’in değerli çalışanlarına çok teşekkür ederim.

Prof. Dr. Ahmet ŞİMŞEK

Previous
Previous

Romatolojik Hastalıklarda Fizyoterapi ve Rehabilitasyon: Kanıta Dayalı Perspektif

Next
Next

Hücre