Geleceğin Yeni Sahipleri Yaşlılar

Yaşlanma ve yaşlılık giderek artan sayıda bilimsel araştırmanın konusu olmaktadır. Hızla yaşlanan dünyada artan yaşlı popülasyonu bu özel grubun ihtiyaçlarına daha fazla eğilinmesini gerekli kılar.

Tıpta dermatoloji, nöroloji, kardiyoloji gibi -logos ekiyle türetilmiş bilim dallarının yanında psikiyatri, pediatri, geriatri gibi hekimlik sanatına vurguyla -iatros ekiyle türetilmiş bilim dalları bulunmaktadır. İatros eki ilgilenilen hasta grubunun bir özelliğine vurgu yapar. Ruhsal bozukluğu olan hastalar, çocuklar ve yaşlılar bir yanıyla diğer hasta gruplarından daha kırılgan gruplardır. Bu üç grup hastada, kendileri hakkında karar verilmesi gereken kritik durumlarda hekimin etki alanı ve gücü daha fazla olabilmekte ve hekimliğin sanatsal yönü bilimsel yönü kadar ağırlık kazanmaktadır. Yaşlıya hizmet veren, yaşlılıkla ilgilenen tüm meslek grupları, meslek etiği konusunda daha dikkatli olmaları gereken böyle bir konumda bulunurlar.

TÜİK verilerine göre, artık neredeyse ‘çok yaşlı’ bir toplum olan günümüz Türkiye’sinde, bu bilge gruba daha çok yatırım yapmak gerektiği açıktır. Bu kitap; yaşlılığı ömrün bir hediyesi gibi gören bölümümüzden yüz yaşındaki delikanlı Cumhuriyetimize, Türkiye’deki yaşlı insanlara yani geleceğin yeni sahiplerine ve yaşlılığa ilgi duyan, gençliklerini adayan gerontoloji bölümündeki sevgili öğrencilerimize bir hediye.

Doç. Dr. Sera YİĞİTER
Prof. Dr. Ahmet AKGÜL

Previous
Previous

Yaşlılar da Para Harcar!

Next
Next

Ormancılık Terimbilimi