Endüstriyel Uygulamalar İçin Kalite Güvence Teknikleri 2023

İşletmelerin geleceğini güvenceyi almanın en etkin araçlarından birisi de yaşam ortamını, sunduğu fırsat ve tehditleriyle birlikte derinliğine tanımak, olası değişimleri öngörerek gerekli önleyici faaliyet ve uygulamaları gerçekleştirmektir. Zira, özellikle son yıllarda, işletmecilik dünyasında, iletişim araçlarında ve bilişim teknolojilerinde yaşanan olağanüstü gelişmeler sonucu işletmeler bilinen klasik yaşam ortamlarından çıkmak zorunda kalmıştır. Bugünün işletmeleri risklerin ve fırsatların bir arada görüldüğü ve gittikçe daha yoğunlaşan rekabet ortamlarında yaşamak zorundadır. Üstelik rekabet kavramı hızla boyut değiştirmekte, yerel, bölgesel düzeylerden çıkarak ulusal ve hatta uluslararası düzeye   ulaşmaktadır. 

Diğer yandan tüketici kitlesinin hızla büyümesi ve bilinçlenmesi yanında ihtiyaçların çok çeşitlenmesi, özelleşmesi bazen de özgünleşmesi yeni fırsatlar da yaratmaktadır.  Bu fırsatlar ve riskler ortamında, geleceğin işletmeleri olarak varlıklarını sürdürmek isteyen işletmeler tüketici ihtiyaçlarını daha iyi bir şekilde anlamak, öngörmek ve karşılamak zorundadır. Bu açıdan işletmelerin elindeki en önemli araçlardan biri kalite kavram ve uygulamalarıdır. Bu gerçek bugün kalite kavramına klasik bakış açısının değişmesine neden olmuş ve sonuçta kalite güvencesi ve toplam kalite kavramları hızla uygulanmaya başlamıştır.

İşletmelerin çalışmalarını başarılı bir şekilde sürdürerek geleceklerini güvence altına almaları, kaliteye ilişkin temel kavram ve gelişmeleri iyi bir şekilde özümseyerek uygulamalarına bağlıdır. Elbette daha verimli çalışan yeşil endüstrisinin bir parçası olmak için dünyada hızla değişen anlayış, mevzuat, kavram ve uygulamaları yakından izleyerek sentezlemek de kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. Özetle işletmelerin kendi süreçleri iyi yönetmelerinin yanında yaşamlarını etkileyen dijitalleşme, sosyal sorumluluk, globalleşme gibi ilgili süreçlerdeki değişimi de doğru anlayarak kendileri açısından değerlendirmeleri, kalite araçlarının etkin kullanarak güvence altında yaşamlarını sürdürmeleri hayati bir önem taşımaktadır.

Bu kitap yedi temel bölümden oluşmaktadır.  Giriş Bölümü’nü takiben, birince bölümde temel kalite kavramları açıklanmıştır. İkinci bölümde kalite güvencesine yönelik temel kavramlar üzerinde durulmuştur.  Üçüncü bölümde istatistiksel kalite planlama ve kontrol ele alınmış, örnek uygulamalarla konu incelenmiştir. Dördüncü bölüm de ise son yıllarda işletmelerin önemli uğraşlarından birini oluşturan belgelendirme konusu işlenmiştir. Beşinci bölümde, kalite güvencesine yönelik sorun belirleme ve çözme teknikleri kısaca tanıtılmıştır. Altıncı bölüm toplam kalite yönetiminin temel kavramlarına ayrılmıştır. Böylece bu eserle teknolojik gelişmelerle, kavram, anlayış ve tekniklerin bir bütünlük içerisinde sunulmasına çalışılmıştır.    Bu kitabın kalite odaklı dersler için tüm öğrencilerimize ve işletmelerini geliştirmek isteyen uygulamacılara katkı sağlamasını diliyorum. Son olarak bu kitabın hazırlanma süreci dahil, akadamik yaşamımın her zorlu aşamasında anlayış ve desteğini esirgemeyen, ailemizin gelişiminin motivatörü sevgili eşim Öğr.Gör.Remziye KOÇ’a, tablo ve şekilerin düzenlenmesinde yoğun katkısı için oğlum Anıl KOÇ’a, eleştirel değerlendirme ve önerileri için çocuklarımız Mehmet ve Eylül Koç’a teşekkürlerimi sunuyorum.

Prof.Dr. Küçük Hüseyin KOÇ

Previous
Previous

Klinik Yönleriyle Topografik Anatomi

Next
Next

Nitelikli Bilimsel Araştırma Makalesi Nasıl Yazılır ?